Det eritrianska köket

Eritrea har god tillgång till lokalt producerade sädesslag, grönsaker, frukt och stor varietet av fisk från Röda havet.

Basfödan i Eritrea utgörs av "kitcha", ett tunt ojäst bröd eller "injera"

en porös, svampliknande pannkaka som görs av "tef" (ett sädesslag besläktat med hirsh), vete av råg, majs och durra.

Injera äts med olika såser (zigni) med kött, fisk eller grönsaker eller en blandning av dessa.

såserna kryddas oftast med "berbere" och får koka i timmar.

"Tsebhi" och "Kilowa" är köttstuvninggar som tillreds av lamm, kyckling eller nöt, färska tomater och chilipeppar.

"Shiro" tillreds av kikärter som mals och blandas med en mängd olika kryddor. Detta är en vanlig husmanskost i de flesta Eritreanska hem.

"Birsen" eller "Timtomo" är en stuvning gjord på linser.

"Allicha" är en välkryddad grönsaksstuvning med eller utan kött.

De nationella drycken är "Suwa", en öl liknande dryck, "Mes", är en jäst dryck gjord på honung samt "zebib" som är en lokalt tillverkad aniskryddad dryck som liknar den grekiska "ouzon"

Espresso och kryddat te serveras alltid med mycket socker, är också populära drycker i Eritrea, liksom färskpressad juicer av banan, mango, apelsin eller papaya.